2012. január 20., péntek

Láncfűrész és szerepjáték


„Ó, Rico. Neked mindenre a láncfűrész a megoldás?”
Közlegény, A Madagaszkár pingvinjei, S1E35 - Pingvin zombi voltam

A láncfűrészek durvák. És „durva” alatt azt értem, hogy iszonyatosan, brutálisan, elképesztően tudnak pusztítani. A Really Old Boyz blog húsbavágó összeállítása a szerepjátékok láncfűrészeiről.

A láncfűrészt leggyakrabban – a favágókon kívül - a főgonoszok és a zombivadászok kezében láthatjuk és ők nem is fűrészként, hanem kardként használják ezeket a praktikus szerszámokat. Nagyon menőnek néz ki filmvásznon, de a való életben nem véletlenül nem terjedt el közelharci fegyverként. Egy láncfűrész súlyos, nehezen kezelhető, üzemanyagot vagy áramforrást igényel, rövid az élhossza, hangos és a kezelőjére legalább olyan veszélyes, mint a potenciális áldozatra.

A filmekben a láncfűrészek rögtön indulnak, míg a valóságban többszöri berántás szükséges és egyes típusoknál a motornak kell egy fél perc felfűtés, mielőtt el lehet kezdeni használni. A valódi láncfűrészek fogai pár másodperc alatt kicsorbulnak ha fánál keményebb dolgot próbálunk elvágni velük, ha pedig kifogy az üzemanyag, vagy elszakad a lánc, akkor a félelmetes fegyver átalalkul egy eléggé használhatatlan vasbunkóvá.

Olyat se láthatsz regényben vagy filmben, hogy a láncmechanika szövettől, szőrtől vagy hajtól beakad és lefullasztja a motort. Aki használt már láncfűrészt, az előtt ismert jelenség a visszarúgás, vagyis amikor a lánc egyik foga olyasmibe kap, amit nem vág el. Ilyenkor az ellenhatás miatt a penge egyenesen visszafelé lódul meg (sokszor épp a kezelő irányába).

Láncfűrész a szerepjátékokban

A Warhammer 40.000 világában az Impérium, a Káosz, az Ork és az Eldák számos egységénél találkozhatunk lánckarddal. A Games Workshop-os fiúknak eléggé meglódult a fantáziája: nem is láncfűrészek ezek, hanem lánc-kardok.

A lánckard használat közben

A császári papság fanatikus tagjai embermagas lánckarddal, a Zsigerelővel (eviscerator) mennek harcba.
WH40K - Eviscerator
A 40. évezredben amúgy a láncfegyverek fogai monomolekuláris adamantiumból vannak, ami azt jelenti, hogy szinte törhetetlenek és szó szerint olyan élesek amennyire ez fizikailag lehetséges. Kivételt képeznek az Űrfarkas (Space Wolves) űrgárdisták Fagypengéi. Ezek fogait nem gyárban állították elő, hanem kráken-fogból készítették. Egy kisebb vágás ezekkel a fegyverekkel az élő szövetet darált hússá változtatja. Szükség is van erre a pusztító erőre, amikor nehézpáncélos mutánsok, tankméretű óriásrovarok és eretnek varázslók ellen kell küzdeni. A csak a WH40K világában előforduló lánc-balta egyébként egy érdekes koncepció, hiszen egy baltával a hirtelen, nagy erejű ütés viszi a pusztító erőt, míg a láncfűrésznél a folyamatos nyomás.

A kezdetben kiadott WH40K terminátor-űrgárdista figuráknak lánc-öklük volt és a fűrészpenge a középső ujjat helyettesítette, ezzel is finoman az ellenség értésére adva, hogy „ezt neked”. Az újabb figuráknál már finomítottak: vagy az alkar alól jön ki a penge, vagy az összes ujjat helyettesíti.

A kisebb lánckardok a komiszárok (politikai tisztek) kedvelt fegyverei. Ibram Gaunt és Ciaphas Cain például a lánckard-vívás kiemelkedő szakértői.

A Káosz oldalán harcol a „Banelord” titán, egy démon-megszállt óriásrobot, aminek láncfűrészes ökle van, épp olyan, mint amilyet az elit űrgárdisták Terminátor-páncéljára lehet felszerelni. A vérszomjas Khorne-berzerkerek (2 méter magas őrült szuperkatonák energiapáncélban) lánc-baltákat lóbálnak, ráadásul sokszor kettőt egyszerre! Tellosnak, a Lélek-Szürcsölők (Soul Drinkers) káptalanház egyik vezetőjének mindkét kezét csuklóból levágták. Mit csinált? Lánckardokat rakott a csonkokra.

Az orkok nemesei, a nobz-ok a lánc-balta minden formáját használják: van egyfejű, kétfejű, sőt több. A Deff Dread és a Killa Kan lépegetők legalább négy óriás méretű körfűrésszel és fúróval osztják a halált.

A kiátkozott faneonita frakció olyan orgyilkosokat alkalmaz, akiknek az alkarjukba visszahúzható (!) láncpenge van építve.

Játéktechnikailag úgy modellezik a WH40K RPG-k a láncfegyverek brutális erejét, hogy a sebzéskockával kétszer lehet dobni és a nagyobbat kell figyelembe venni.

Rifts - Juicer Chainsaw
A Rifts szerepjátékban a láncfűrész a Juicer-ek (kémiai anyagokkal felturbózott harcosok) kedvelt fegyverei (ezt csak a Juicer Uprising c. kiadványban írják le). Ezek a fegyverek ún. „mega-damage” tulajdonsággal rendelkeznek és akár egy tank páncélját is átvágják. A monomolekuláris szintig élezett penge és a drogokkal felturbózott szupererő bármelyik RPG-ben jó kombó, de a tankelhárító láncfűrész távolról sem a Rifts világának legelborultabb fegyvere… Bár a láncfűrész nem a legpraktikusabb fegyver, a félelemkeltési tényező miatt mégis népszerű a drog-harcosok között.

A Call of Cthulhu nyomozói is használhatják a láncfűrészt. Specialitás, hogy kritikus siker (Impale) esetén a fegyver automatikusan levág egy végtagot. Azért ne féltsük a szörnyeket: legtöbbjüknek ez csak egy karcolás…

Cyberpunk 2020 - Husqvarna ChainRipp
A CyberPunk 2020 Chromebook 3 kiegészítőjében szerepel a Husqvarna ChainRipp, ami egy olyan láncfűrész, amit a kiberkarhoz lehet csatlakoztatni. Auer kiegészítése: az IMI chain-dagger-ről se felejtkezzünk meg!

A „Buffy, a vámpírok réme” szerepjátékban – tekintve, hogy filmes szörnyek hentelésénél kötelező fegyver – szintén szerepel láncfűrész. Érdekesség, hogy kritikus balsiker esetén a fegyver itt a használóját sebzi.

A Dungeons & Dragons sem maradhat le láncfűrész témában. A „Fleshgrinder” (húsdaráló) fegyver „upgrade”, aktiválás esetén, ha találat történik, maximum 5 körig az áldozatban „marad” és további körökben is sebez (automatikus találat és sebzés). A leírás alapján egyértelműen lánc-kard. Vagy lánc-kasza, lánc-alabárd, lánc-rapír, lánc-stb., mert minden közelharci szúró- és vágófegyverre alkalmazható.

Petrus kiegészítése: a SLA Industries-ben is van lánc-balta.



Láncfűrészes érdekességek:

iSaw – USB-s láncfűrész

Egy V8-as motorral felszerelt láncfűrész



Hogy nyissunk ki sörösüveget láncfűrésszel 



Lánc-bayonett működés közben


Lego-láncfűrész


Láncfűrészes párbaj: Dennis Hopper vs Leatherface





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése