2011. december 2., péntek

A Warhammer 40.000 világa

"Felejtsd el a technológia és a tudomány erejét, hisz annyi tudás veszett el örökre. Felejtsd el a fejlődés és a megértés reményét, mert a távoli jövő borzalmas sötétjében csak háború létezik. A csillagok között nincs béke, csak vérontás és mészárlás és szomjazó istenek nevetése."

A Warhammer 40.000, vagy röviden Warhammer 40K, vagy csak simán 40K világa a Games Workshop terepasztalos játékából indult. A koncepció nagyrészt a Warhammer Fantasy terepasztalos játékra épül, az egészet az űrbe helyezve, de később a két játék teljesen eltávolodott egymástól.


Amellett, hogy sci-fi környezetben játszódik, ami egyedivé teszi a 40K világát, az a sötét jövő leírása. 39 ezer év múlva a galaxis egy pokoli hely, amely még a legdurvább Lovecraft-i szörnyűségeknek is csak például szolgálhat.

Ahogy egy Warhammer 40K játékos látja magát

Az alapkoncepció szerint a világ néhány felfoghatatlanul nagy hatalommal bíró csoport örökös harcából áll, melyben minden létező fegyvert, ideológiát és mindenfajta piszkos trükköt felhasználnak.

Egy _IGAZZY_ Warhammer 40K játék

A központi csoport az Emberi Birodalom, mely egykor dicsőségesen ragyogott, de mára visszafejlődött egy fasisztoid teokráciává. A vallás Megváltója (a Császár) az elmúlt tíz évezredet életfenntartó gépekben töltötte, miután legkedvesebb fia ellene fordult és halálosan megsebesítette. A harcos papság a messiás nevében égbekiáltó gazságokat művel az egyszerű emberrel. A Birodalom különleges alakulatai a genetikailag módosított fanatikus templomos lovagok és a piromániás harcos-apácák alig néhány milliónyian vannak, miközben a több milliárdnyi közkatonából álló Birodalmi Gárda az emberi életet semmibe vevő hadjáratokban vesz részt.

A jövő Inkvizíciója kegyetlenül levadászik mindent és mindenkit, aki eretnek, mutáns, vagy idegen. A technológia az elmúlt húszezer évben gyakorlatilag semmit se fejlődött, és a legtöbb ember számára   mágiának számít. Leginkább azért, mert a technikai vívmányokat lehetővé tevő tudás nagyrészt elveszett, ami pedig megmaradt, azt egy tébolyodott gépkultusz követői féltékenyen őrzik mindenki elől és istenkáromlásnak tekintenek minden újítást.

A Birodalom űrhajói a fénysebességnél gyorsabban utazhatnak, ha belépnek a hipertérbe, ami egy démonok lakta káosztenger, ahol az egyetlen fix navigációs pont az Istencsászár lelkének fénysugara. Ez a világítótorony azonban nem létezne, ha nem áldoznának fel naponta ezer pszionikusan aktív embert, akik a lelkük erejével táplálják a Császár fényét.

A gond, hogy a Birodalom bármilyen romlott, nem a legrosszabb csoport a galaxisban. A többi csoport olyan szörnyű, hogy a halál még a legjobb alternatíva, ha velük találkozol. A tündék kedves népe a 40. évezredben egy kihalás szélén álló ősi és rejtélyes faj, ami elsősorban manipulációival kész milliárdnyi ember halálát okozni, csak hogy néhány elda (így hívják a tündéket) túlélhessen. A tündék elfajzott fajtája (a drow itteni megfelelője a dark elda) szadista kegyetlenkedéssel kell töltse életét, különben saját lelkét szétszabdalják a káosz istenei.

Óriási bogárszerű szörnyetegek (tyranidák) minden szerves életformát magukba kebeleznek. Géptestű élőholtak serege (a necronok) csillagisteneik parancsára minden létező élőlényt el akarnak pusztítani, egész az utolsó baktériumig. Az orkok itt egy génmódosított fegyverként indult félig gomba faj, amelyik a galaxis legnagyobb részét már megfertőzte és szívesen kinyírnak bárkit (akár saját fajtársaikat is), mert ez van beléjük kódolva és mert élvezik. A hagyományos értelemben vett ésszerűséget egy kis idegen faj (a tauk) képviselik, melynek jó szándékú vezetői demokratikus nézeteiket orbitális bombázásokkal, koncentrációs táborokkal és agymosással népszerűsítik. Bár ők legalább felajánlják, hogy csatlakozhatsz hozzájuk, ha a nincs kedved az előbbiekhez.

A Káosz erői számos csoport ellensége. Ők azok, akik a hipertérből érkeznek és megrontanak mindent amihez csak hozzáérnek. A valóság szövedékén két fényév hosszú rést ütöttek és ezen keresztül démonok és démoni erejű szuperharcosok serege érkezik rendszeresen, hogy szétrombolja, ami még megvan a világból.



A 40K világa nem csak a terepasztalos stratégiai játéknak teremt környezetet. Inspirációul szolgált regények, novellák, képregények, sőt hivatalos (Ultramarines) és rajongói (Damnatus) filmek és persze szerepjátékok (Dark Heresy, Rouge Trader, Deathwatch, Black Crusade) számára. Számítógépes játékok hálás témája, hiszen mind FPS-ként (Fire Warrior), mind RTS-ként (Dawn of War), mind pedig TPS-ként (Space Marine) megállja a helyét. Egy WH40K témájú MMORPG (Dark Millenium Online) eredetileg 2007 márciusban kellett volna megjelenjen, de a mai napig csak egy trailer jött ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése