2012. március 12., hétfő

Inspiráció: Maunsell tengeri erődök


A Really Old Boyz blog Inspiráció rovatában olyan létező földi helyeket és eseményeket mutatok be, amelyek ötletet adhatnak a következő sci-fi vagy fantasy kampányodhoz.

A második világháború alatt három repülőgép-elhárító erődítményt építettek, hogy védjék a Temze tölcsértorkolatát. Az erődök 1941-42-ben épültek G. A. Maunsell tervei alapján. A haditengerészet később még négy hasonló építményt is rendelt.



A hadsereg erődjei kicsit különböztek a haditengerészetéitől, mivel ez utóbbiakban a tornyokat függőfolyosókkal kötötték  össze. Hat torony volt felfegyverezve, a hetedikben a keresőfény kapott helyet. Az erődöket 120-120 katona védte. A 300 tonnás építményeket előre legyártották, és úgy vitték őket a tengerre, majd a talapzatra állítás után összekapcsolták őket a következő toronnyal.


A háború után az erődöket elhagyták. A Great Nore erődöt 1958-ban lerombolták, a Red Sand erődöt pedig a hatvanas években kalózrádió-adóként használták.


Liverpool mellett is épült három hasonló védmű.

A fotók Bob Le-Roi munkái.







3 megjegyzés:

  1. Érdekes téma, kis kiegészítés: a lemilen/katpol-on (már nem tudom) foglalkoztak velük bővebben. Párat lakik manapság egy brit csóka meg a felsége, fia és kikiáltották saját államukat rajta amit Anglia el is ismer. Érdekes utánaolvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor régebben utánaolvastam, nekem az jött le, hogy a csóka csak elfoglalta a nemzetközi vizeken álló erődöt, de nem lakik rajta, nem is alkalmas lakásnak, és az angol bíróság azt állapította meg, hogy nem számít angol területnek.

      Törlés
  2. Milyen jó kis horror sztorit tudnék itt mesélni...

    VálaszTörlés