2012. március 16., péntek

Inspiráció: A Csonttemplom

Kutná Hora, Csehország - a római katolikus kápolna és csontmúzeum közel 40 ezer csontvázat rejt magában. Szinte a  teljes berendezés emberi csontokból áll.

A kápolna melletti területet akkor kezdték temetőként használni, amikor 1278-ban a sedleci ciszterci apát II. Ottokár megbízásából Jeruzsálembe utazott, majd a Szentföldről visszatérve egy kevés, a Golgotáról származó földet hintett szét a templom kertjében. Ekkor vált sokak által vágyott temetkezési hellyé: főleg lengyel és flamand hívők temetkezési helye lett. Ennek, valamint az 1318-ban kitört cseh pestisjárványnak köszönhetően a temető területe csakhamar hatalmas méreteket öltött. A XV. század huszita háborúi még tovább emelték a temetőben nyugvók számát.




Maga a kápolna az 1400-as években épült a temető középpontjában - az építkezés során feltárt tömegsírok csonthalmait ekkor helyezték el benne. Az emberi maradványok piramisokba állítását állítólag egy félszemű papra bízták. A csontok művészi elrendezésére csak 1870-ben került sor, amikor a kápolna rekonstrukciójakor megbízták František Rin fafaragó mestert, hogy valahogy rendezze el a csonthalmokat. Ekkor született a kápolna sarkaiban álló négy hatalmas, harang formájú csonthalom, és az óriási csontcsillár, melyet egy egész csontváz alkot koponyák füzéreinek körében, de akad itt serleg, kereszt, sőt családi címerpajzs is csontokból.

Érdekesség, hogy a katasztrofálisan bárgyú Dungeons and Dragons film (pl. mindenki emlékszik a kékkel kirúzsozott főgenyóra?) egyik jelenetét is itt vették fel.





Youtube videó a templomról



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése